Begin November 2018 was het plaatselijk schooldamtoernooi van de basisscholen van Harderwijk. Naar aanleiding van dat kampioenschap streden donderdagmiddag 27 december 2018 acht kinderen om de titel van de beste schooldammer. Omdat deze kinderen namens hun school allemaal mee mogen doen aan de halve finale van Gelderland was dit ook gelijk een mooie oefening voor dat toernooi welke op zaterdagmiddag 12 januari 2019 wordt georganiseerd door de Gelderse dambond.
Vanaf de start liet Niels van de Fontanusschool er geen enkele twijfel over bestaan wie dit jaar de absoluut allerbeste zou zijn. Met 14 punten uit 7 partijen mocht hij dan ook de kampioenstrofee in handen krijgen van secretaris Fred Elgersma. Alleen Nadia van de Alfons Ariëns liet Niels nog even flink zweten in de vijfde ronde. Ook nadia had in de eerste vier partijen de volle winst weten te behalen en hield lange tijd goed stand in de rechtstreekse confrontatie. Doordat de nederlaag tegen Niels ook gelijk haar enige puntverlies bleek te zijn legde Nadia beslag op het zilver.
De strijd om het brons was lange tijd bijzonder spannend, maar uiteindelijk ging Lucas van de Fontanusschool verdiend met deze beker naar huis. Met alleen nederlagen tegen de winnaars van Goud en Zilver behaald Niels 10 punten uit 7 partijen. Charissa van de Alfons Ariëns hield lange tijd prima de aansluiting maar moest uiteindelijk genoegen nemen met de vierde plaats en viel net buiten de prijzen.