Gwen Scholten wint het NK Sneldammen KNDB 2024!

Op zaterdag 8 juni werden de halve finale en de finale van het NK Sneldammen KNDB 2024 (Blitz) in het Nationaal Denksportcentrum Den Hommel in Utrecht georganiseerd. Gwen had het programmaboekje al enige tijd in haar bezit en alhoewel ze ontzettend uitkeek naar dit evenement, baarde de deelnemerslijst haar lichte zorgen. In de ranglijst van het NK Dammen Welpen Algemeen van dit jaar werd zij knap vijfde. David Vlot (de kampioen van dit toernooi), Jurre Vonk, Floris Tukker en Daniël van Vugt eindigden boven haar. Deze jongemannen zouden ook strijden om de nationale titel Sneldamkampioen van 2024. Ook Ben Aikema, Jelle van Dalen, Rodin Smit, Bram Wolf en Hidde Donselaar, die eindigden op de posities 6 tot en met 10 van het NK, waren op dit toernooi in Utrecht van de partij. Het zou een zware opgave worden. Gwen had zichzelf een mooi en realistisch doel gesteld voor deze zware dag. Ze was vastbesloten om de schifting die na zes ronden volgens het Zwitserse lotingssysteem zou plaatsvinden te overleven door bij de eerste acht te eindigen. De top 8 spelers van de halve finale zouden zich plaatsen voor de A-finale. Deze acht finalisten spelen een rond toernooi om de uiteindelijke winnaar te bepalen. Als enig meisje tussen 22 jongens, waarvan een groot gedeelte op het NK al had bewezen een aardig potje te kunnen dammen, leek een plaats in de A-finale een mooi streven voor Gwen.

Een beetje extra geluk
In de vroege ochtend van de dag van het toernooi gaf Gwen aan zich zenuwachtig te voelen. Om haar succes te wensen en haar een kleine dosis extra geluk te schenken, mocht dit nodig zijn, gaf haar moeder Gwen een klein symbolisch geschenk dat ze tijdens het toernooi bij zich kon dragen. Ook werd er gesproken over hoe Gwen het wilde aanpakken als ze eenmaal in NDC Den Hommel was aangekomen. Bij aankomst heeft ze ruim de tijd genomen om rond te kijken en de nodige handen te schudden met mededammers en andere aanwezigen. Ook heeft ze de speelzaal bekeken en om in te komen, heeft de welp voor de aanvang van het toernooi een paar potjes gedamd tegen deelnemers uit een andere categorie, zodat er geen risico bestond dat ze tijdens het ‘echte werk’ dezelfde spelers zou treffen. Tussen de partijen door zou ze de tijd nemen om te ontspannen en ze nam zich voor om in de grote pauze naar buiten te gaan om wat frisse lucht te krijgen en een stuk te wandelen om haar hoofd leeg te maken.


Een portie geluk

In tranen
De halve finale ging van start en Gwen mocht haar eerste partij spelen tegen Daniël van Vugt. Toen Gwen met tranen in haar ogen de trap af kwam, dachten haar supporters die waren meegereisd naar Utrecht dat ze had verloren, en behoorlijk hard ook. Dit bleek echter niet het geval. Daniël vergat simpelweg na zijn zet de klok in de drukken en Gwen speelde door, zonder hier iets van te zeggen. Toen Daniël eenmaal doorhad dat alleen zijn eigen tijd was verstreken en hij bijna geen tijd meer over had, probeerde hij met haastige, ondoordachte zetten zijn tijdgebrek te corrigeren. Dit lukte niet, Daniël ging door zijn klok heen en verloor. Gwen gaf aan dat ze zich schuldig voelde, omdat ze niets had gezegd en dat ze op deze manier eigenlijk niet had willen winnen. Na doorvragen bleek dat ze enkele schijven voorstond op het moment dat haar tegenstander opmerkte dat hij de klok was vergeten en dat de kans zeer groot was dat ze de wedstrijd evengoed zou hebben gewonnen. Ook werd haar door meerdere dammers én niet-dammers verteld dat het indrukken van de klok zijn eigen verantwoordelijkheid was en dat andere spelers hoogstwaarschijnlijk exact hetzelfde gedaan zouden hebben.

Jezelf herpakken en doorgaan!
Bij Gwen drong het besef door dat ze niets verkeerd had gedaan. Ze droogde haar tranen, nam een paar slokken water en ging terug naar boven om haar doel te behalen, namelijk die felbegeerde finaleplaats. De tweede ronde lootte Gwen Ben Aikema en ze pakte de overwinning. In ronde drie mocht Gwen het opnemen tegen regerend Nederlands Kampioen David Vlot. Toen ze met een stralende glimlach de trap af kwam lopen, wisten haar supporters al dat het haar was gelukt om deze jongen te verslaan. In de vierde ronde was Gwen te sterk voor Bram Wolf en in ronde vijf speelde ze een keurige remise tegen Floris Tukker. De laatste ronde van deze halve finale mocht Jurre Vonk proberen om Gwen één of twee punten afhandig te maken. Zijn poging was tevergeefs. Gwen ging er met twee punten vandoor.


Eindstand van de halve finale

Mission accomplished
Met vijf winstpartijen en één remise scoort Gwen 11 punten in de halve finale van het NK Sneldammen KNDB 2024. Deze 11 punten zijn ruim voldoende om door te gaan naar de A-finale. Sterker nog: Ze is zelfs eerste geworden. Gwen lacht breeduit en zegt: “Jammer dat dit pas de halve finale was, anders had ik gewonnen!”. Aan haar manier van lopen en praten was duidelijk dat ze zeer tevreden was over haar prestatie en dat is mooi om te zien. Na een lunch, die in begrepen was bij de inschrijving, en een stevige wandeling in de buitenlucht, begon het toernooi waarin de beste acht van de halve finale het tegen elkaar mochten opnemen. De resultaten uit de halve finale werden weggestreept en de overgebleven acht begonnen allemaal weer op nul.

Spannend, spannender, spannendst
De eerste wedstrijdronde van de finale waarin alle deelnemers een keer tegen elkaar zouden spelen, mocht Gwen tegen de nummer 8 van de halve finale dammen. Zonder iemand te onderschatten, want dammen kunnen ze alle acht, dacht Gwen dat er wel een overwinning in zat. Ze kreeg gelijk en won de wedstrijd. Met twee punten op zak wachtte haar tweede opponent, namelijk Floris Tukker. In de halve finale bleken deze twee welpen aan elkaar gewaagd en ook in de finale eindigde hun wedstrijd in remise. Tegenstander nummer drie in deze finale was David Vlot. Zou het Gwen opnieuw lukken om de Nederlands Kampioen te verslaan? Jawel hoor! Na een zware strijd verliet de kleine damster van DC Harderwijk het bord met twee punten. Dat Jurre Vonk, tegenstander nummer vier, snapt hoe het spelletje werkt heeft hij al op meerdere toernooien laten zien, dus Gwens overwinning op hem in de halve finale biedt zeker geen garantie dat het opnieuw zou lukken. Toch mag Gwen ook na deze pot twee punten aan haar saldo toevoegen. Met zeven punten uit vier wedstrijden en nog drie ronden te gaan draait Gwen mee in de top van het klassement.

Haar vijfde partij streed ze tegen Ben Aikema en deze partij leverde haar na remise één punt op. Na deze wedstrijd sloeg de spanning toe bij het welpenmeisje. De tussenstand werd getoond en werd druk besproken door de deelnemers. Gwen wist dat, als het haar zou lukken om rustig te blijven en als ze geen blunders zou maken in de komende twee wedstrijden, een podiumplaats zeker haalbaar was. Na even rustig te hebben gezeten en te hebben gepraat met ervaringsdeskundigen over het ervaren van spanning en het loslaten daarvan, maakte de DCH’ster zich op voor ronde zes tegen Bram Wolf. Na deze wedstrijd mocht Gwen haar puntensaldo opwaarderen met twee punten en er was nog maar één wedstrijdronde te gaan voordat de ontknoping naderde. Opnieuw werd het spanningsniveau van het welpenmeisje behoorlijk opgeschroefd. Uit het tussenklassement bleek dat Gwen slechts één punt nodig had uit haar zevende en laatste partij om het NK Sneldammen KNDB 2024 te winnen, ervan uitgaande dat haar directe concurrent zijn zevende partij zou winnen. De laatste tegenstander van Gwen in dit toernooi was Daniël van Vugt. Haar supporters hoopten van ganser harte dat ze het ‘klokincident’ van eerder deze dag achter zich heeft kunnen laten en dat ze zonder schuldgevoel of andere emoties, die nu niet bepaald helpen bij het leveren van een mooi resultaat, vandaag nog één laatste keer haar talent kan laten spreken. Twee punten rijker kwam Gwen de wedstrijdzaal uit. Concurrent Ben Aikema verloor zijn laatste wedstrijd en verloor daarmee eveneens zijn tweede plaats aan Floris Tukker.


Eindstand NK Sneldammen KNDB 2024


De kampioene van 2024 neemt de beker in ontvangst

Doe mee met de conversatie

2 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *