Ontspannen zege, ruime score

Het eerste team van DCH blijft op koers voor een stabiele tweede plaats in de Eerste Klasse A. Subtopper Damcombinatie Fryslân werd met zeer ruime cijfers verslagen: 15-5.

Waar de Friezen aantraden zonder hun hoogstgerateerde speler, Erwin Heslinga, moest ons eerste team van DCH het stellen zonder Niek Kuyvenhoven. Gelukkig speelde Henry Offenga even genadeloos tegen Albert van Keimpema als Niek zou doen. De witspeler had meer aandacht voor in- en uitgaande telefoongesprekken dan voor een gezonde ontwikkeling van zijn lange vleugel. Hij kwam in een hopeloze positie terecht en Henry combineerde de witspeler genadeloos van het bord. Daarmee bracht hij de stand op 3-1. Even daarvoor had Fred Elgersma de sterke en uiterst soepel spelende Hans Zondervan op remise weten te houden door nauwkeurig en rustig te blijven rekenen, ook toen zijn tegenstander veel tijdvoordeel en een fijnere stand had.

Spanningen
Joras Ferwerda accepteerde een vroege remise tegen Kerst Hoekstra omdat zijn aanval er wat ‘scheef’ uitzag. Maar daar stond een gezonde tempivoorsprong en centrumbeheersing tegenover. Jan Willem Hoeve vergrootte de voorsprong tegen Durk de Vries die de spanningen tot ongekende hoogte opvoerde. Jan Willem werkte hard en zocht naar voordelig en overtuigend voordeel. Die vond hij uiteindelijk in een goed kortevleugel-opsluiting. Hij bracht de stand op 6-2, waarna het team kon ontspannen en de aandacht kon geven aan een grote uitslag.

Grote voorsprong
Ruurd Wuestman zette daartoe de eerste stap door de scheve opbouw van Tjalling Oegema geduldig en overtuigend te weerleggen. Terwijl zwart links doodliep, ging wit aan de andere kant gratis naar dam. Gerwin van der Meer leverde een uitstekende prestatie door de sterke Bernard Post te verslaan. Na spannend randspel nam de witspeler geen gelukkige afwikkeling. Zwart kreeg initiatief tegen de korte vleugel van wit en bouwde dat heel knap uit. De opstomende schijven werden bovendien ondersteund door een sterk formatie aan de andere bordhelft (7,12,18). Die combinatie van sterke punten werd de witspeler teveel.

Ook Kees de Jonge leek zijn sterke en subtiel gespeelde tweede partijhelft met winst te bekronen. Tegenstander Bert Oegema had weinig formaties meer en kwam in soort van tempodwang terecht. Met wat offerwerk wist hij echter toch de weg naar dam nog te vinden, en had alle geluk van de wereld dat de witspeler net een tempootje tekort kwam.
Egbert van Hattem slaagde er echter wel in om zijn voordeel in winst om te zetten. In het complexe klassieke middenspel had hij vleugelcontrole maar ook tempivoordeel. Een gratis doorloop leek een feit, maar zijn tegenstanders had allerlei tegenacties. Misschien had de zwartspeler juist minder geduldig moeten zijn, maar het voordelige eindspel bevatte voor Arnold Wiegersma toch teveel voetangels. Zwart werkte aan een 5 om 2 dammeneindspel en belette daarbij een paar keer slim via de ‘handlanger’-schijf een snelle witte doorloop. Uiteindelijk bezette de witspeler te snel de zo gewenste hoofdlijn en kwam hij niet meer aan een tweede dam toe. (De laatste zet in de Toernooibase-app moet 10-15 zijn …).
Jaap van der Werfhorst speelde een prima wedstrijd tegen Munkhtuya Nasanbayar die grote delen van de partij op initiatief kon bogen. Terwijl de partij van het ene speltype in het andere tuimelde hield Jaap het hoofd meer dan koel. Met een gedurfde gang naar het Ghestem-veld was het juist wit die eieren voor haar geld moest kiezen, en eindigde de partij in remise. Hoewel Jaap nog wel een directe winst miste …
Jan Hendrik Kok speelde een gedurfde aanvalspar <>tij tegen Nick de la Fonteyne, geschikt als materiaal voor een volgende training. Jan Hendrik slaagde erin de aanval levend te houden en zwart nam een dure en ondoorzichtige afwikkeling met wederzijds een dam. Het witte voordeel sloeg net niet door waardoor de einduitslag op 15-5 werd bepaald.
[Egbert]